Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca – premiul II la Concursul Internațional Studențesc HARD & SOFT Suceava 2024

În perioada 19-26 mai 2024, la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, s-a desfășurat cea de a 29-a ediție a concursului internațional studențesc Hard & Soft. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost reprezentată de studenți ai Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și ai Facultății de Automatică și Calculatoare: Ioana MARC (an 4, AC – AIA), David-Alexandru PESCARIU (an 1, ETTI engleză), Andrei-Gabriel ZĂULEȚ (an 2, ETTI), Vlad-Mihai TOMOIAGĂ (an 2, ETTI), coordonați de domnul Prof.dr.ing. Dorin PETREUȘ (adviser) și domnul Conf.dr.ing. Alin GRAMA (coach).
Echipa universității noastre s-a clasat pe locul II, motiv pentru care îi felicităm pe cei patru studenți și pe coordonatori pentru premiul obținut și pentru felul în care au reprezentat UTCN! De asemenea, au obținut 3 premii speciale din partea firmelor: AROBS Transilvania Software, eConfaire Immersive Design și VITESCO Technologies.
Tema din acest an a concursului a fost “Smart Home System”, iar cele 16 echipe participante (din România, Republica Moldova, Ucraina, China și Marea Britanie) au construit macheta unei case alimentată din surse de energie verde, punându-se accentul pe managementul energiei, utilizarea eficientă a resurselor naturale, securitatea locuinței și utilitățile puse la dispoziția utilizatorilor casei.
Studenții UTCN au reușit să implementeze și un sistem care permite accesul în garaj doar a mașinii proprietarului, orientarea automată a panourilor fotovoltaice după soare, menținerea unei luminozități constante în interiorul casei, un chatbot de asistență și o interfață web pentru monitorizarea (măsurarea energiei generate de panouri și a energie consumate în casă) și controlul de la distanță al casei.